Ciki kuponokat gyűjteni?

Általában nem szeretjük, ha a zsebünkben, vagy a pénztárcánkban kotorásznak. Mert ugye az a mi dolgunk, hogy mire és mennyit költünk, hol vásárolunk, mit engedhetünk meg magunknak és mit nem. A mai, sok esetben a külsőre, a látszatra épülő világban sokan érezhetik cikinek, ha keresik, hogy mi hol olcsóbb, netán gyűjtögetik a kuponokat, amivel kedvezőbb áron vásárolhatnak. Jó néhányan vannak, akik úgy gondolják, hogy ez a szegénység egyik árulkodó jele. De valóban így lenne?

A kuponok egyik őshazája, az USA

Az USA-ban még mindig temérdek módon és helyen juthatunk különböző kuponokhoz, melyekkel olcsóbban vásárolhatunk az üzletekben. Nem csupán a postaládákban landolnak ingyenes, kuponokat kínáló újságok. Ma már az internet is hemzseg az akciókat kínáló lehetőségektől. Szinte nincs olyan virtuális áruház, ami ne kínálna kedvezményeket.

Van olyan, egyébként nem a legolcsóbb élelmiszereket forgalmazó áruházlánc, ahol ingyenesen beregisztrálva elektronikus formában a telefonunkra is megkapjuk az aktuális kuponokat. Sőt, nem is kell azzal vesződnünk, hogy mi magunk keresgetjük ki, van-e olyan kupon, ami éppen kapóra jön a pénztárnál. Egyszerűen a telefonunkon lévő kód beolvasásával a rendszer automatikusan észleli, ha kedvezményre vagyunk jogosultak egy-egy kuponnal.

Kupont használni egyáltalán nem ciki a nagy Amerikában!

A kupon is csak egy ügyes „csapda”, hogy többet vásároljunk?

A kuponnal egy meghatározott terméket, vagy termékkört lehet egy meghatározott ideig kedvezményes áron megvenni, ha a vásárláskor bemutatjuk azt.

A kuponok a szemfüles, tudatosabb vásárlókat célozzák. A tudatost abból a nézőpontból értjük, hogy olyan személy, aki olcsóbban akar hozzájutni a vágyott termékhez.

Persze a kuponok olyan esetben is vásárlásra sarkallnak, ha tulajdonképpen nincs igazán szükség egy adott dologra, vagy legalábbis nem azonnal. Ez a „vadász ösztön” arra késztethet, hogy megszerezzük magunknak a kínált árut, mert ezzel milyen jól járunk.

Nyilván a kereskedőnek az a célja, hogy eladja az árut, és ha lehet ma, ne pedig holnap vagy két hét múlva. De a kuponokat lehet tudatosan is használni.

Önmagában csak azért megvenni valamit, mert olcsóbban tudunk hozzájutni, nem tűnik a legmegfontoltabb lépésnek a pénztárcánk szempontjából. Igaz, olcsóbban kaptuk meg, mint ha kupon vagy kedvezmény nélkül vásároltunk volna.

A kérdés: biztos szükségünk volt rá?

Ha ugyanis a huszadik fürdőlepedőt vesszük meg, és a meglévő 19 is jó állapotban volt, akkor összességében nem mondhatjuk, hogy a legjobb pénzügyi döntést hoztuk meg. Kupon ide vagy oda.

Tudatos vásárlás kuponokkal

Ha tudatosan tervezzük a bevételeinket és kiadásainkat, és a kiadásokkal együtt a szükségleteinket is, akkor egy-egy kupon igazán jó döntés lehet.

Figyeljünk oda, hogy mikor mire van valójában szükségünk. Ha ahhoz találunk egy kupont, hát rajta, ne habozzunk kihasználni az alkalmat, hogy kevesebb pénzért kapjuk meg azt, amit egyébként is megvettünk volna. De mitől lesz ez tudatos?

Igazán tudatosak akkor lehetünk a kuponok világában, ha tudjuk, hogy a közeljövőben mire van szükség, mit kell beszerezni és az ehhez kapcsolódó kupont félretesszük, hogy a vásárláskor fel tudjuk majd használni.

No persze nem a fiók aljára, ahonnan majd jó esetben egy év múlva véletlenül előkerül. Mindig olyan helyre tegyük, ahol nem felejtjük el.

Akár egy listát is készíthetünk a beszerzendő dolgokról. Így gyorsan láthatjuk, hogy egy-egy utunkba kerülő kupon tényleg hasznos lesz-e a számunkra.

Így biztos nem mulasztjuk el kihasználni az alkalmat. Igen, ez tervezést igényel, de megéri. Tudatos vásárlóként nem igazán van helye a spontán, csak „beszaladtam a plázába, megláttam, megszerettem és megvettem” vásárlásoknak. Ezek ugyanis a biztos pénznyelők.

Ciki vagy nem ciki?

A kuponok használata egyáltalán nem számít cikinek a tengerentúlon. Ha valaki szemfüles és okos, akkor bizony összességében igen jól járhat. Szép összegeket lehet így megspórolni nem csak a mindennapi kiadásoknál, de egy-egy nagyobb beruházás esetén is. Márpedig okosan költeni a pénzünket egyáltalán nem számít cikinek.

A pénzünk tervezéséhez nem árt egy jó segédeszköz sem. Egy online szoftver, amit bárhol, bármikor elérhetünk. Ilyen online pénztervező szoftver a Pelfee.

Regisztrálj még ma a Pelfee használatára!

[listamester id=”2666″ mode=”js”]