Hirtelen jött pénz! Jó lesz nekünk?

Az emberek általában azt hiszik, hogy a pénz hiánya okozza a problémájukat. Így biztosak benne, hogy a lottó főnyeremény, vagy egy hirtelen jött nagyobb örökség azonnal megold mindent és attól kezdve a gondok elkerülik őket. Az élet azonban nem látszik igazolni ezt. Azoknak, akik nagyobb összeget nyertek a lottón 10 évvel késöbb csupán 5 százalékuk tudta tartósan megnövelni az életszínvonalát. Mi az oka ennek? Mégsem a pénz a probléma forrása?

A kérdést biztosan nem fejtjük meg végérvényesen, hiszen minden élet más és más. Azonban van egy olyan oldala a hirtelen beeső nagy vagyonnak, melyre sokan nem gondolnak. Hogy mi is ez?

Az élet nem csupán egy napból, évből vagy néhány tíz évből áll. Kihívások, változások, sikerek, kudarcok, új célok és gondolatok, öröm és bánat követi egymást váltakozva kinek, kinek miből lesz több-kevesebb. Az élet egy folyamat. Ezzel szemben a hirtelen beeső nagy összeg egy egyszeri alkalom. De miért jelenthez ez gondot a pénzügyi helyzetünkben?

Mivel az élet mindig változik, mi magunk sem állhatunk meg egy helyben, különben egyszer csak azt vesszük észre, hogy elszáguldott mellettünk az élet gyorsvonata. Igaz ez a pénzre is. Ha nem gondoskodunk a pénz folyamatos mozgásáról, akkor nem lesz összhangban az élettel, vagyis egyszer csak eltűnik a szemünk elől.

Hogy mozog a pénz?

A pénz mozgását megfigyelhetjük, ha saját magunkat tekintjük egy adott pontnak. Amikor a pénzt elköltjük, odaadjuk másnak, ekkor a pénz tőlünk elfelé mozog. Van, amikor mi kapunk, mert megjön a fizetés, kölcsön ad egy barát, vagy éppen nyerünk a lottón. Ekkor a pénz felénk mozog.

A pénz folyamatosan mozgásban van, nincs olyan, hogy hosszú ideig csak egy helyben „áll”, hiszen ekkor általában értékét veszti.

Gondoljunk csak arra, hogy az évtizedekkel ezelőtt elrejtett pénz ma már nem ér annyit, csökkent az értéke.

Mi az, amire a később elszegényedett nyertes nem figyel?

Hát pont a pénz kiegyensúlyozott mozgására. Mivel egy adott pillanatban sok van neki belőle, így csak költi, költi, de arra nem fordít figyelmet, hogy a pénz újra felé is áramoljon. Hiszen milyen egyszerű a hirtelen kapott nagy összegből venni egy drága autót vagy házat. Ezek azonban további jövőbeli kiadásokat generálnak (szervízköltség, biztosítások stb.), vagyis a pénz csak tovább megy kifelé. Befelé azonban nem érkezik semmi, hiszen nyertesünk feladja a munkáját és nem is gondol arra, hogy újabb összegeknek kellene befolynia. És így lehet szép lassan mindent elveszíteni.

Mi a megoldás?

Nem azt mondjuk, hogy ne költsünk álom autóra, házra vagy nyaralásra, ha egy nagyobb összeg üti a markunkat. De ezek mellett mindenképpen gondoskodjunk arról is, hogy a váratlanul érkezett nyereményből a jövőbe is fektessünk be. Vagyis gondoskodjunk róla, hogy a pénz attól kezdve nem csak kifelé, de befelé is folyik majd.

A megoldás tehát az előre tervezés és a jó gazdálkodás. Amint az ember irányítása alá veszi a pénzt, máris elindult egy jobb, magasabb szint felé.

Záró gondolat

A hirtelen pénz nem rossz. De hosszú távon a rossz felhasználás többet árthat, mint gondolnánk. Gondos és ügyes beosztással lehet gyarapítani. És ez nem csupán a hirtelen jött nyereményre igaz. Bármilyen pénzt lehet jól vagy lehet pazarlóan is használni. A kulcs az előre tervezés és a pénz mozgás egyensúlya!

Regisztrálj még ma a Pelfee használatára!

[listamester id=”2666″ mode=”js”]