Sok kicsi sokra megy

Megéri takarékoskodni, gyűjtögetni, még ha csak nagyon keveset is tud egyszerre félretenni valaki?

A takarékoskodás mindig is két táborra osztotta az embereket. Mint a tücsök és a hangya La Fontaine jól ismert meséjében. A jó mesék mindig valamilyen fontos élethelyzetet, hozzáállást mutatnak meg, hogy tanulni lehessen belőlük.

Szóval a mesében – ha valaki nem ismerné – a tücsök egész nyáron csak a mának él. A hangya viszont szorgalmasan gyűjtöget a nehezebb téli napokra. És egyszer csak beköszönt a tél, a szűkösebb, nehezebb időszak. A tücsök ráébred, hogy nincs mit ennie, és a hangyához fordul segítségért. Kinek van igaza? Élvezzük az életet amíg lehet, vagy takarékoskodjunk a jövőre?

Arany középút

Az élet nem fekete vagy fehér.

A jó döntésekhez nem elég csak az érem egyik oldalát megvizsgálni, látnunk kell mindkét oldalt és úgy kell meghozni a döntést.

A takarékoskodásnál sem vethetjük el a sulykot. Nem sok értelme van ugyanis hosszú éveken át mindent megtagadva magunktól kuporgatni, gyűjtögetni arra várva, hogy majd egyszer jobb lesz. Ugyanakkor az sem túl célravezető, ha ma egyáltalán nem törődünk a holnappal.

A holnap egyszer biztosan elérkezik, és milyen jó, ha nem csak ma, de holnap is biztonságban érezhetjük magunkat, legalábbis anyagilag.

Takarékoskodással a legnagyobb célok is megvalósulhatnak

Takarékoskodni nem csak attól való félelmünkben lehet, vagy kellene, hogy mi lesz majd holnap.

Ha nagy terveink, céljaink vannak, melyek ma lehetetlen küldetésnek tűnnek, jól átgondolt pénz-tervezéssel, akár kis összegek félretételével is egyszer álomból valósággá válhatnak.

Akármilyen kicsinek is tűnik az, amit ma félre tudnánk tenni, idővel bizony szép kis summa válhat belőle. Persze kitartás és következetesség kell hozzá.

Egy kis összeg, ami ma fel sem tűnik, a jövőben igazi álmok megvalósítását teszi lehetővé.

Takarékoskodás = befektetés?

A takarékoskodás nem a nagy befektetésekről vagy a hatalmas kamatokról szól.

Ne is így gondoljunk rá, hiszen hol talál ma az ember olyan bankot, ahol jelentős kamatot adnának a betett pénzünkre? A takarékoskodás, gyűjtögetés ellenzői ezt ki is használják. Ki ne hallotta volna már, hogy nem éri meg bankban tartani, vagy akár otthon gyűjteni a pénzt, mert csak romlik és egyre kevesebbet ér. Igen, van ebben is igazság, de ez még nem elég indok arra, hogy egyáltalán ne gondoskodjunk a jövőnkről, vagy adjuk fel az álmainkat. Mint mindent, ezt is átgondolva érdemes csinálni, de a lényeg, hogy ne hanyagoljuk el teljesen.

Láttunk már lehetetlennek tűnő álmokat megvalósulni csekély havi jövedelmekből is. Idő kell hozzá, de ki mondaná a saját álmaira, hogy nem éri meg várni rá és dolgozni érte?

A Pelfee segít a pénztervezésben és az álmok megvalósításában. A döntés a te kezedben van!

Regisztrálj még ma a Pelfee használatára!

[listamester id=”2666″ mode=”js”]