Az anyagi függetlenség titka

Hogyan befolyásolja a múltad az anyagi helyzetedet, és mit tudsz tenni, hogy javíts ezen?

Soha nincs annyi pénzed, amennyi kellene? Valahogy mindig kifolyik a pénz a kezedből? Akkor ezt az üzenetet figyelmesen olvasd végig, mert minden szava neked szól…

„Van bevételem, de mégis úgy érzem, hogy valahogy állandóan kifolyik a pénz a kezemből”

Boldog-boldogtalan azt állítja, hogy meg fogja tanítani neked a sikerhez vezető utat. Meg fogja tanítani, hogyan légy gazdag, hogyan légy sikeres. Manapság ha eldobsz egy követ, az minimum két pénzügyi- vagy életvezetési tanácsadót talál el.

Hiszel nekik, belefogsz, aztán a végén ott állsz, és csak elpazaroltad az idődet, és semmi sem változott. Legjobb esetben is még mindig csak ugyanott tartasz, ahol előtte.

Annyi mindent megpróbáltál már, hogy szabaddá válj anyagilag:

Z

Elolvastad a Gazdag papa könyveket

Z

Kívülről ismered a sikeres ember 10 szokását

Z

Sorban állnak a polcodon az “így légy sikeres” könyvek

Z

Elvégeztél egy rakás tanfolyamot

Z

Elképzelted magad előtt részletesen, hogy gazdag vagy és bőségben élsz

Z

Mondogattad magad elé a megerősítéseket

Z

Teleplakátoltad a szobádat pozitív idézetekkel

mégis azt érzed, hogy nem jutottál egyről a kettőre…

Z

Pontosan tudod, hogy a jövedelmed 10%-át félre kellene tenni, mert ezt mondja minden guru - igaz, ez nem annyira sikerül, ráadásul a legtöbb “pénzügyi tanácsadó” csak ezt az egy tippet tudta adni, ezzel meg nem mész semmire

Z

Azzal is tisztában vagy, hogy vezetned kell(ene) a kiadásaidat és a bevételeidet, de nem érted, hogy ez miért is számítana, egyébként sincs rá időd, vagy nem jut eszedbe

Z

Tudod, hogy nem kellene mindent megvenned, ami megtetszik, de nem tudod megállni, mert "megérdemled" és neked ez most KELL!

Z

Bár tudod, hogy a többszörösébe kerül, ha nem magadnak készíted, hanem rendeled a kaját, de ez tényleg számítana? Ebből még senki nem gazdagodott meg, enni viszont kell. Szóval, ha éhes vagy, nem gondolkozol, csak rendelsz.

Z

Hó végén szembesülsz vele, hogy már megint majdnem minden pénzed elment. Tudod, hogy spórolnod kellene, de már úgyis mindegy… ha már lúd, legyen kövér, elköltöd a maradékot is.

Z

Amikor már minden pénzedből kifogytál, kénytelen vagy olyanoktól kölcsönkérni, akiktől nem szívesen teszed, ráadásul nálad is kevesebbet keresnek. Ki érti ezt?

De hiába…
Újra és újra ugyanott kötsz ki:
Bármennyit keresel, mindig több megy el.
Kifolyik a pénz a kezeid közül.

Ha százezer a bevételed, akkor száztíz megy el. 

Ha 1.000.000 a bevételed, akkor 1.100.000 megy ki.

Minél többet keresel, annál nagyobb adósságcsapdába kerülsz.

A szabadság helyett egyre inkább a pénz rabszolgájává válsz.

Ezután még több bevételt kell előteremtened, mert fizetned kell a felhalmozott adósságokat is.

Állandó stresszben élsz. Összerezzensz ha megcsörren a telefon, mert azonnal arra gondolsz, hogy azért hív valaki, hogy fizess.

Teljesen felőrli az idegeidet, hogy nincs hatalmad a pénzügyeid felett. 

Szépen lassan feladod az álmaidat, mert egyre inkább elérhetetlennek tűnnek.

Lehangoltan nézed azt, hogy mások milyen sikereket érnek el, és hogyan tudják elérni, hogy több pénzük legyen mint amennyit költenek.

Egy ördögi kör ez, amiből úgy tűnik, hogy nincs kiút.

Ismerős a dolog? Lehet, hogy láttál már ilyen embert… 😉

Valójában egy alvászavaros és tériszonyos pilóta vagy pénzügyi tekintetben

Hogy micsoda?

Elmagyarázom…

Képzelj el valakit, akinek az az álma, hogy repülőgépet vezessen. Minden tőle telhetőt megtesz. Rengeteget tanul az aerodimanikáról, a navigációról. Az összes könyvet fejből tudja. Többezer órát tölt szimulátorban. Nincs senki aki nála többet vagy jobban tudna.

Csak felszállni képtelen…

A fejében egy kikapcsolhatatlan félelem uralkodik: tériszonyos. S ha ez nem lenne elég, még alvászavaros is: a félelem és stressz hatására random módon elalszik.

Ez nagyon groteszk így, igaz?

Egy pilóta, aki nem szárnyalhat, mert visszatartják a megbújó félelmei és kényszerei…

Ott áll a kifutópályán és nem tud felszállni. Hiába tanult, hiába gyakorolt, a végkifejlet, a levegőben megélhető teljes, végtelen szabadság nem adatik meg neki minden igyekezete ellenére sem.

 

De mi köze ennek a te pénzügyeidhez?

 

Addig, amíg a múltad, a félelmeid az utadban állnak, bármit tanulhatsz a pénzügyekről, nem fogsz tudni egyről a kettőre jutni.

Nézzünk ehhez egy hasonlatot:

Hasonlítsuk a pénzügyeket egy négylábú székhez, mivel 4 tényezőre van szükséged ahhoz, hogy sikeres legyél a pénzügyekben.

Ebből kettő látható, kettő pedig a felszín alatt van.

Ahol az egyik láb az a tudás, ahogyan – amivel megteremted a bevételt. (Ez lehet a munkád után járó fizetésed, a cégedből befolyó bevétel, vagy a befektetéseid hozama.)

A másik láb az a tudás, ahogyan beosztod a pénzt  (a legtöbbb pénzügyi képzés erre helyezi a hangsúlyt)

A harmadik láb a félemeid leküzdése (vannak-e vagy nincsenek gátlásaid és félelmeid azzal kapcsolatban, hogy ismertté merd tenni magadat és a tudásodat mások előtt)

A negyedik láb a kényszereid leküzdése (költekezési kényszer, amikor hiányzik a pénzügyi fegyelem, meggondolatlanul szórod a pénzt)

Az emberek anyagi problémáját ez a négy dolog okozhatja.

És itt jössz be Te a képbe, mivel Te is – mint a legtöbben – a székednek csak egy – két lábán próbálsz egyensúlyozni. És ezért időnként (lehet, hogy minden hónapban) anyagilag hanyattvágódsz.

Az csak a kisebbik probléma, ha nincs meg a valódi tudásod, hogy hogyan oszd be a pénzt. Lehet, hogy van egy csomó adat a fejedben, abból a rakás könyvből, tanfolyamról és tanácsadótól. De az is lehet, hogy nincs.

A nagyobbik probléma az, hogy valószínűleg nem vagy tökéletesen ura a félelmeidnek, hogy merd magadat igazán széles körben ismertté tenni, és megkérni a saját áradat.

Nem vagy elég magabiztos abban, hogy merj a téged megillető anyagi jussról szemrebbenés nélkül tárgyalni. Egyszerűen nem vagy tökéletesen magabiztos. Nem bízol igazán vagy a személyes értékeidben, vagy az elvégzett munkád értékében, esetleg egyikben sem.

Igazából ez a terület félelemmel tölt el, még ha igyekszel is nem venni tudomást róla. (A pilótás hasonlathoz visszatérve, ez lenne a tériszony.)

A leges-legnagyobb problémád pedig, hogy nem tudsz uralkodni magadon. Égeti a zsebedet a pénz, muszáj elköltened. Hiányzik a pénzügyi fegyelem (A pilótás hasonlathoz visszatérve, ez lenne a alvászavar a Te esetedben. Lekapcsol az elméd kontroll funkciója, pont akkor, amikor a leginkább szükség lenne rá. Egyszerűen “elalszol” a pénzügyeid felett).

De ennek nem muszáj így lennie.

Máshogy is alakulhat az életed

Ahol…

R

Nem kell aggódnod a pénz miatt (mert mindig lesz elég, több is, mint amennyire szükséged van)

R

Nem kell aggódnod, hogy üldözni fognak a hitelezőid.

R

Nem leszel állandó nyomás alatt a fizetetlen számlák miatt.

R

Nem kell álmatlanul forgolódnod amiatt, hogy a gyermeked a rossz példát fogja követni, és egy életen át küzdeni fog a pénzhiánnyal.

R

Nem a pénz fog irányítani Téged, hanem Te a pénzt.

R

Biztonságban lesz a családod, mert bármilyen helyzet adódik, mindig lesz bőséges tartalék.

R

Szabadabbá válsz. Bőven lesz időd a családodra, a hobbidra, a barátaidra.

R

Mások fognak téged irigykedve nézni, mert olyan életszínvonalon fogsz élni, amiről ők csak álmodnak.

R

Érteni fogod a pénz természeti törvényeit, ezért bármilyen helyzet merül fel, pontosan tudni fogod, mit kell tenned.

Meg fogom mutatni, hogyan tudod ezt elérni, de előbb nézzük meg, hogy…

Mi volt az a három fő ok, amiért eddig kudarcot vallottál ezen a területen?

A környezet

Feltehetően olyan környezetben nőttél fel, ahol az anyagi problémák mindennaposak voltak. Azokat a mintákat tanultad meg, ahogyan a családod, a barátaid bántak a pénzzel. És ha ők sikertelenek voltak ezen a téren, akkor ezekkel a mintákkal Te is csak ezt várhatod. Nem tanultad meg, hogyan működik a pénz. Tanultál viszont olyan dolgokat, amik félrevezetnek, és ezek miatt hibás döntéseket hozol a pénzeddel kapcsolatban. De nyugi, van megoldás arra, hogy kitörj ebből…

Túlságosan szabad költekezés

Talán hallottad már azt a kifejezést, hogy “égeti a zsebét a pénz”. Ez annyit jelent, hogy amikor van pénz, akkor szabadabban, meggondolatlanul költekezel, és így elszórod azt a pénzt, amire később szükséged lenne. Így hullámzóan hol van pénzed, hol nincs. Erre is van megoldás…

Motiváció hiánya

A motivációd a pénzkeresésre csak addig él, ameddig megvan az a minimum pénz, ami valóban szükséges a mindennapokhoz. Amikor kevés a pénzed, akkor belehúzol és dolgozol ezerrel. Viszont amint megvan a pénz, valahogy alábbhagy a munkakedv, és inkább olyan tevékenységek felé fordulsz, amikkel jól érzed magad, de nem hoznak neked bevételt.

Amíg ezek a gondolatok és érzések uralják az életedet, addig be leszel zárva a szűkösség ketrecébe, és egyik napról a másikra fogsz élni

Amikor az emberek számtalanszor kudarcot vallanak valamiben, akkor hajlamosak mindenféle „könnyű utakat”, és furcsa „megoldásokat” keresni. Ilyen pl. az, hogy „bevonzom a pénzt”. Egyetlen tehetős embert sem ismerek (és szerintem Te sem), akik csak úgy bevonzották a gazdagságukat.

Ez csak azoknak az íróknak és trénereknek jó, akik így a naiv tömegre rásózzák a könyveiket és képzéseiket. Ezek az emberek arra vágynak, hogy könnyen pénzhez jussanak, és ezért elhisznek mindent, ami ezt ígéri nekik.

A lottó ötöst is sokan szeretnék megnyerni, de csak nagy ritkán
sikerül egy-egy embernek. Ennél azért biztosabb módszer is létezik az anyagi jóléthez.

Nézzük meg, hogy mi a kivezető út ebből a csapdából:

R

A fokozatosság elve

Meg kell tanulnod és meg kell értened, hogy a pénz milyen természeti törvények szerint működik. De ezt csak lépésről lépésre tudod megtanulni. Úgy, hogy mindig a következő lépcsőfokra teszed fel a lábad. Egy 10 emeletes ház legfelső szintére sem tudsz egy ugrással felugrani, viszont a lépcsőkön fel tudsz sétálni. Még ha eleinte kapkodod is a levegőt, egy idő után már kényelmesen megoldod a helyzetet. Ugyanígy a pénzügyeidben sem máról holnapra leszel sikeres, hanem lépésenként kitartással és gyakorlással.

A gondolkodásmódod nem egy kapcsoló megnyomásával alakítható át. 

Lépésről, lépésre tanulod meg, az új gondolkodásmódot. És ennek nyomán fogsz tudni úgy viselkedni, hogy elérd a teljes anyagi szabadságot.

R

A pénzügyeid megtervezése

Ha látod magad előtt az utat, ha tudod, hogy hol jársz, és hova szeretnél eljutni, akkor könnyebb lesz legyőzni a költekezési kényszert.

R

Reális célok kitűzése

Lehet, hogy már százszor hallottad, hogy tűzz ki célokat, de ha még mindig problémád van a motivációval, akkor valószínű, hogy még soha nem mutatták meg neked azt, hogy ezt hogyan kell jól csinálni. Ha rosszul csinálod, akkor célkitűzés helyett csak álmodozás lesz belőle, motiváció nélkül pedig nem fogsz túl messzire jutni az életed egyik területén sem.

A megoldás

Elkészítettünk Neked ehhez egy tanfolyamot, amit MOST ingyen elkezdhetsz:

Az anyagi függetlenséghez vezető 7 lépcsőfok

Nézzük meg ezeket a lépcsőfokokat egyenként.
Első lépésként ismerd fel, hogy melyik lépcsőfokon állsz jelenleg.

0. Kilátástalanság, a jövő hiánya

Ez az az állapot, amikor hónapról-hónapra élsz. Itt valójában még el sem indultál semmilyen úton. Éppen a minimális megélhetést tudod biztosítani, de ha bármi váratlan kiadás jön, akkor az problémát okoz. Valakitől vagy valahonnan hitelt/kölcsönt kell szerezned, amit nehezen tudsz visszafizetni.

Előbb-utóbb adósságcsapdába kerülhetsz mert az adósságot is csak egy másik adósságból tudod visszafizetni.

Nincs remény arra, hogy a helyzet jelentősen változni fog. Nem látsz reális esélyt arra, hogy bármin is változtatni tudsz.

Lehet, hogy a jelenlegi pénzügyi helyzeteden pillanatnyilag tudsz változtatni, lehet, hogy időlegesen meg tudod oldani a problémát, de hosszútávon egyre csak rosszabb lesz.

1. Függőség

Ez az az állapot, amikor pont annyit keresel, amiből a mindennapi szükségleteidet meg tudod oldani. Tudod fizetni a tartozásaidat. De továbbra is hónapról hónapra élsz. Nagyobb kiadásokat csak hitelből vagy kölcsönből tudsz megoldani, ami utána azt kívánja tőled, hogy csökkentsd a szükségleteidet és feladd a vágyaidat. 

Arra nem látsz reális esélyt, hogy egy nagyobb kiadást hitel nélkül oldj meg. 

Jól elvagy, amíg semmi váratlan nem történik. De ez az állapot törékeny. Nem tudsz félretenni. Ha megbetegszel kevesebb pénz jön a házhoz, vagy elveszted az állásodat vagy valami „nagy dolog” történik: 

  • beléd rohan valaki az úton és totálkáros lesz a kocsid.
  • egy vihar megrongálja a tetőt, netán a szomszéd áztat el teljesen.
  • a családban történik valami komolyabb egészségügyi probléma.

akkor viszonylag gyorsan lekerülhetsz a 0-ás szintre. 

Félretenni a jövőbeni céljaidra pedig még esélyed sincs.

2. Látszólagos stabilitás:
Fizetőképesség/Önállóság

Ez az az állapot, ahol kicsivel többet keresel, mint amennyit a megélhetésedre fordítasz. Félreteszel vagy törleszted az adósságod.

Képes vagy külső segítség nélkül is teljesíteni a pénzügyi kötelezettségeidet.

De sajnos azért nem vagy elég stabil. Még bármikor visszacsúszhatsz az 1-es vagy a 0-ás szintre.

Ha nagyobb problémát kell kezelned akkor arra nincs elég pénzed. Csak kölcsönből vagy hitelből tudod megoldani.

Folyamatosan dolgoznod kell, hogy minden hónapban előteremtsd a szükséges összegeket.

Nincsenek hosszútávú tartalékaid.

3. Stabilitás

Ez az az állapot, ahol a havi fizetésednek megfelelő vésztartalékkal redelkezel. A jövedelmed megengedi azt is, hogy félretegyél.

A hiteleidet könnyedén tudod fizetni. Vannak olyan vagyontárgyaid, amelyeket szükség esetén el tudsz adni.

Rövidebb időszakokat akkor is át tudsz vészelni ha jelentősen csökken a havi bevételed. Ezen a szinten már van némi jövőképed. Takarékoskodással meg tudod valósítani a céljaidat.

4. Látszólagos szabadság

Ez már az az állapot, amiben olyan munkát vállalsz el amilyet szeretnél. A hobbidból élsz. Szabadon élsz és dolgozol, ahogy akarsz. 

De: munka nélkül nem tudsz megélni. 

Van rendszeres havi jövedelmed. Különösebb kockázat nélkül fel tudsz vállalni egy hitelt, mert képes vagy gond nélkül fizetni. 

Valószínűleg nem vagy elégedett az anyagi helyzeteddel. Még könnyebben szeretnél hozzájutni a magas minőségű termékekhez. Az igényeid is megnőnek. 

Veszélyes állapot, mivel elég könnyen tudsz boldogulni ezért hirtelen elkezdesz jobban költekezni. 

Olyan javakat vásárolsz, ami nem biztos, hogy az anyagi szintednek megfelel, vagy olyan hosszútávú kötelezettséget vállalsz, ami valójában nem fér bele a keretbe.

Könnyen belecsúszhatsz abba, hogy a látszat jólét miatt többet költesz, mint amit valójában megengedhetsz magadnak: Bulik, legújabb telefon, új autó. Nem alapozod meg a hosszútávú pénzügyi jövődet. Ez az Aranyifjak állapota.

5. Biztonság

Ez a hosszú ideje tartó szabadság állapota. Van tartalék, vannak vagyontárgyak. A jövőt is biztosnak látod. Vannak megtakarításaid. Pénzbeli és/vagy vagyontárgyak.

A gyerekeidnek is tudsz lakást venni. 

A fő jövedelemforrásod még mindig a munkából származik és nem a passzív jövedelemből. Ügyvezető vagy, vagy valamilyen más magas pozícióban dolgozol. Sokat keresel.

Ebben az állapotban sokat dolgozol. Ezen a szinten nincs problémád a pénzzel, de az idővel viszont annál inkább van!

Szeretnél kilépni ebből a láthatatlan mókuskerékből, és elmozdulni arra a szintre, ahol már a passzív jövedelem van túlsúlyban, de úgy érzed, hogy nem tudod meglépni.

6. Függetlenség

Ez az az állapot, amiben már a saját döntésed, hogy akarsz-e dolgozni vagy sem, mert ez már nem befolyásolja jelentősen az anyagi helyzetedet.

Tudod tartani az életszínvonaladat akkor is, ha úgy döntesz, hogy nem dolgozol.

A megtakarításod és a passzív jövedelmed életed végéig biztosítaná a jelenlegi életszínvonaladat.

A befektetési jövedelmed támogatja a jelenlegi életszínvonaladat.

7. Gazdagság, Bőség

Ez az az állapot, amiben pénzügyileg és az idő szempontjából is független vagy. A rendelkezésedre álló javak jelentősen meghaladják a szükségleteidet, függetlenül attól, hogy mit csinálsz. 

Már a passzív jövedelmed is elegendő ahhoz, hogy biztosítsa a vágyott életszínvonalad.

Van elég – és még több is.

Megtaláltad, hogy Te melyik lépcsőfokon állsz jelenleg? Akkor…

Ahhoz, hogy anyagilag függetlenné válj, a legfontosabb, hogy mindig a következő lépcsőfokra koncentrálj!

Ebben segítek neked az ingyenesen elkezdhető tanfolyammal. Nézzük, mit is fogsz kapni pontosan.

1. rész

– Új ember leszel (az embereket a viselkedésük és a szokásaik határozzák meg, az 1. rész végére új szokásokat és viselkedés formákat tanulsz meg. Megtanulod gazdagra viselkedni magad)

– Új gondolkodásmód alakul ki nálad (Az eddigi helytelen pénzügyi gondolkodásod helyébe egy vadonatúj, bőség centrikus gondolkodásmód kerül)

– Új hitrendszert kapsz (Visszakapod az önbizalmadat és a jövőbe vetett hitedet) 

2. rész

Itt megtanulod…

– A pénztervezés alapjait (egy házat is csak stabil alapokra lehet felhúzni, nincs ez máshogy gazdasági viszonylatban sem.)

– Hogy kontrollálnod kell a pénzedet (emlékszel az alvászavarospilótára? Nem alhatsz el a pénzügyeid felett.)

– Hogy hogyan tűzz ki célokat a családban, magadnak, vagy a cégben (cél nélkül a pilóta is csak össze-vissza röpköd, mígnem elfogy az üzemanyag és lezuhan. Célokra van szükséged, hogy szabadon szárnyalhass.)

– Hogy hogyan fizesd a hiteleidet és közben pénzt is takaríts meg (a jelenednek és a jövődnek összhangban kell lennie.)

– Hogy hogyan csinálj több pénzt. Hogyan legyen még több bevételed. (Ha gyarapodni akarsz, akkor meg kell többszöröznöd  a bevételedet.)

– Hogyan takarékoskodj (Tartalékot csak takarékoskodással lehet felhalmozni.)

3. rész

– Ahol megtanulod a pénzügyek tervezését, de már magasabb szinten. Bevétel tervezést. Kiadás tervezést. (Az előző fejezetben megépítettük a ház alapját, betonoztunk, alapoztunk. Most jöhet a szerkezet.)

– Takarékoskodni,  vésztartalékot képezni. Több hónapnyi tartalékot felhalmozni. (Eddig csak beszéltünk róla, most már a gyakorlatban is meg tudod csinálni.)

– Hogy két út vezet a vagyonépítéshez: kevesebbet költeni és többet keresni. (Ha igazán fel akarod turbózni a fejlődésed, akkor keresd a több pénz keresésének a módját.)

– Hogyan tárgyalj a fizetésedről, hogy többet is keress.

– Hogyan képezz vészhelyzeti alapot, ami megvéd a véletlenszerű csapásoktól, hiszen tudod, hogy az élet tele van váratlan meglepetésekkel, kell valami, ami kisegít a gödörből.

– Hogyan szabj magadnak korlátokat, és hogyan vállalj ésszerű kötelezettségeket. Így automatikusan a helyes dolgot teszed majd – minden alkalommal.

A legtöbb pénzügyi tanfolyam csak a “pénzügyi széked” egyetlen lábával foglalkozik.
Emiatt újra és újra fel fogsz borulni, hiába tanultál ott lelkesen és szorgalmasan.

Mi viszont nem így csináljuk. 

Azért, hogy anyagilag független embert csináljunk belőled, aki bőségben és pénzügyi szabadságban él, és akinek mindig több van a pénzből, mint amennyire szüksége van. 

Mi a pénzügyi széked mind a 4 lábával foglalkozunk. A látható és a rejtett részekkel egyaránt. Csak így tudunk kigyógyítani a pénzügyi “betegségeidből”, hogy többet ne kerülj padlóra.

Ki vagyok én, és miért higgy nekem?

Horváth Attila vagyok, és a történetem a kilencvenes évek végére nyúlik vissza. 1998-at írtunk, amikor a fővárosba, Budapestre költöztünk feleségemmel a jobb élet és a magasabb fizetés reményében. Szépen sorban alakultak is a dolgok, elindultunk a karrier építés rögös útján. A fizetésünk magasabb volt, mint korábban vidéken. Igaz a kiadások is növekedtek, az élet drágább lett.

Összességében azonban még így is magasabb lett az életszínvonalunk és szép lassan olyan dolgokat is megengedhettünk magunknak, melyeket korábban nem. Néhány évente elmentünk nyaralni és időnként drágább, különlegesebb élelmiszereket is megvehettünk. Többet költöttünk olyan dolgokra, melyet mi szerettünk volna, és nem minden esetben csak a pénztárcánk szabta meg a határt, hogy mit is veszünk meg. Mint például mozi, étterem, ruhák. Mindezek mellett továbbra sem dúskáltunk a pénzben.

Szóval úgy általában véve az élet szépnek tűnt, nem volt csupa aggodalom, hogy hogyan is lesz holnap. Egy idő után azonban feltűnt, hogy a hónap végén nem tudjuk, hogy hova ment el a pénzünk. Pedig nem költöttünk semmi kimagaslóan extrára. Maradt pénzünk a hónap végére, de nem annyi, amennyire számítottunk. És amit már elköltöttünk azt sem tudtuk, hogy mire is ment el pontosan.

Ekkor döntöttük el, hogy pontosan vezetjük a kiadásainkat és a bevételeinket. Látni akartuk, hogy mi is történik: hova megy el a pénz. Mivel már akkor is számítógéppel dolgoztam, ezért elkezdtem egy egyszerű táblázatban vezetni a kiadásainkat és hogy honnan, mennyi bevétel folyik be.

Őszintén mondom, hogy eltartott néhány hétig mire teljesen megszoktuk, hogy mindenről számlát kérünk, vagy hogy azonnal felírjuk, ha valamire pénzt költünk. Az életmódunkon nem változtattunk, csak annyi történt, hogy a bevételeket és a kiadásokat rögzítettük, hogy lássuk, hogy mégis hova megy el a pénzünk.

Az első néhány hónap után, amikor már biztos voltam benne, hogy minden kiadást és bevételt sikerült felvinni a táblázatba és nem hagytunk ki semmit, akkor jött a meglepetés. No, nem a kellemesebb fajta. A bevételeink nem nőttek, több pénz sem maradt a hónap végére, mint korábban, viszont feketén-fehéren láttuk – életünkben először – hogy mire mennyit költünk. És ez bizony okozott némi meglepetést. De egyet biztosan tudtunk: végre megtettük az első lépést, hogy most már pontosan látjuk a valós képet, és nem homályos megérzések alapján kell döntenünk a saját pénzügyeinkről.

Ekkor elkezdtünk jobban odafigyelni arra, hogy mire költünk és mire nem. Mivel tudatosan odafigyeltünk, így már több pénzünk maradt a hó végére és el tudtunk kezdeni félretenni is egy keveset.

Mivel egyre jobban érdekelt, hogy hogyan lehetek sikeresebb a pénzügyeim terén, ezért elkezdtem könyveket bújni és tanfolyamokra járni. Gondoltam, biztos nem én vagyok az egyedüli, akit ez a téma foglalkoztat. Elkezdtem utána nézni, hogy hogyan tudnék még több mindent megtanulni a pénzről és a pénztervezésről. Ahogy egyre többet tanultam, egyre több információhoz jutottam, egyre izgatottabb lettem a pénz és a pénztervezés témájával kapcsolatban. Konzultáltam olyanokkal, akik sikeresek ebben a témában és ők szívesen megosztották velem, hogy hogyan működik a pénz. Azt is megtanították nekem, hogy mik a sikeres pénztervezés alapelvei és szabályai.

Hónapról hónapra tökéletesítettem a táblázatot, hogy azonnal lássuk mi a helyzet, hogy hol tartunk a pénzügyeinkkel. Kitartóan vezettük a nyilvántartásunkat és azt vettük észre, hogy egyre több pénzt tudtunk félretenni. És elmondanám neked, hogy nem azért, mert a fizetésünk nőtt meg.

A kulcs a tudatosságban rejlett. Amikor már láttuk a tényleges számokat, sokkal könnyebben tudtunk döntést hozni egy-egy helyzetben, hogy mit veszünk meg és mennyiért. Nem esett nehezünkre nemet mondani, ugyanis nem azt láttuk egy-egy döntés esetén, hogy mit nem szerzünk így meg, hanem azt, hogy mennyivel közelebb jutunk a nagyobb céljaink eléréséhez. Végre a saját kezünkben volt a kormány, és nem a drágán, de gondosan elkészített reklámok hatása alatt voltunk.

Miután láttuk, hogy a puszta nyilvántartás, amit rendszeresen csinálunk milyen változást hozott, elkezdtük még tudatosabban tervezni a pénzügyeinket.

Egy idő után már nagyon sok mindent megtanultam a pénzről és a pénztervezésről. Voltak sikerélményeink és nagyon szép eredményeink. Azon gondolkodtam, hogyan tudnék másoknak is segíteni a tudásommal. Biztos nem én vagyok az egyedüli, akinek gondja van ezzel. Biztos másnak is szüksége van segítségre. Gondoltam, ha nekem működik, akkor másoknál is beválik. Akkor elkezdtem segíteni másoknak. És képzeld működik másoknál is.

Tudnod kell, hogy a pénztervezés nem bonyolult dolog. Sajnos az iskolában nem tanítják. Viszont kitartás és tudatosság kell hozzá. Ha velem tartasz, akkor megosztok veled olyan szabályokat és tippeket, amelyeket, ha betartasz és alkalmazol, akkor sikeres lehetsz a pénzügyeid terén. Mindegy, hogy a családi pénzügyeidet vagy a céges pénzügyeidet szeretnéd rendbe tenni.

Miért fontos, hogy most azonnal elkezdd a tanfolyamot?

Én ráérek, hiszen évek óta sikeresen működtetem a pénzügyi lábainkat.

Viszont valószínűleg nem mondok újat Neked azzal, hogy nyakunkon a következő válság. 

Csak azok fogják túlélni, akiknek vannak tartalékai. Akik tudatosak a pénzügyeik területén, vagyis „4 lábon állnak”. Akiknek megvannak a szükséges eszközeik. 

2 éve sújtja a világot a Covid miatti válság. Alig pár hónapja, de annál pusztítóbb erővel hat a gazdaságra és a pénztárcánkra az Orosz-Ukrán háború. 

Pénzügyi elemzők szerint, maximum 2 év, és újabb gazdasági válság fogja megtépázni az országunkat. És rosszabb lesz, mint a 2007-es világválság.

A kérdés már csak az, hogy ha a Covidot és a háborút túlélted, a következő válság alatt talpon tudsz-e majd maradni, vagy Te is földönfutó leszel-e? 

Nem nehéz megjósolni, hogy mi lesz a történet vége, ha itt és most nem döntesz a változás mellett…!

Kezdd el most a tanfolyamot!

Annyira biztos vagyok abban, hogy hasznos lesz számodra, hogy az elejéért nem kell fizetned. Az egész persze nincs ingyen, egyrészt mert meg tudod majd oldani, hogy fizess érte, másrészt tudatában vagyok annak az értéknek, amit ezzel kapsz. Nem fogom azt tanítani neked, hogy kérd el az árat a tudásodért, miközben én magam nem így teszek.

Ehhez csak töltsd ki a jelentkezési űrlapot.

A regisztráció után e-mailben fogod megkapni a hozzáférést.