Adok-kapok: nem mindegy az arány

Az élet úgy szép, ha egyensúlyban van. Minden az egyensúlyra törekszik.

Megfigyelted már a fákat, hogyan nőnek? Ha valami gátolja az egyik oldalon, akkor valahogyan kompenzálni fogja azt a másikon. Ilyen a természet, törekszik az egyensúlyra. Az egyensúly fontos, hogy az élet optimális legyen.

Mi a helyzet az emberrel?

A testünk sok mindent kibír, sokáig igyekszik alkalmazkodni, valahogyan beerőltetni az egyensúlyt, ha mi magunk nem figyelünk erre. Kevés alvás, túlhajszolt élet, stresszes mindennapok, egészségtelen evés, ivás… De az, hogyan bánunk a testünkkel csak egy dolog, és most nem elsősorban ez gondolkodtatott el.

Egyensúlyban vagyunk?

Sokkal inkább elgondolkodtam azon, hogy mennyire tartjuk az egyensúlyt abban, hogy adunk és kapunk. Életünk során sok mindent adunk és kapunk: gondoskodást, szeretetet, figyelmet, kommunikációt, megbecsülést, vagyont, pénzt, munkát, és mindezek ellentétét is, mint nemtörődömség, nem kommunikáció, harag és még sokáig sorolhatnánk. De koncentráljunk a pozitív dolgokra, mert igazán attól lesz jobb az életünk. A kérdés, hogy mennyit adjunk ezekből? Többet, mint, amit kapunk, vagy kapni szeretnénk? Mi a jobb: adni vagy kapni? És melyik a fontosabb?

Mi a fontosabb: adni vagy kapni?

Persze én is ismerem a mondást, hogy jobb adni, mint kapni. Igen, valóban jó érzés adni, sokszor nagyobb izgalommal tölti el az embert, hogy az ünnepeltnek kigondolt meglepi ajándék milyen érzést vált majd ki, mint az, hogy ő mit fog kapni a szülinapjára. De így lenne ez akkor is, ha valaki 20 éven keresztül ad, de soha nem kap ajándékot? Szóval van, hogy jobb érzés adni, de ez a törvényszerű? Akkor leszünk boldogabbak és sikeresebbek, ha többet adunk?

Az élet, mint ahogyan megfigyelhetjük, az egyensúlyra törekszik. Persze ez nem minden egyes percben valósul meg, de hosszútávon mindenképpen. Ha hosszútávon hiányzik az egyensúly, akkor előbb-utóbb megmutatkozik ennek hátránya.

Nézzünk néhány példát:

  • Ha túl sokat dolgozunk és nem pihenünk eleget, vagyis nincs meg az egyensúly, akkor előbb-utóbb nem csak fizikai kimerültség lesz a vége, de valahogyan lelkileg is összerogyunk. Elmegy az életkedv és végül hiába a sok munka, romlik a hatékonyság is.
  • Ha éjszakákon át tanulunk a vizsgákra, végül oda juthatunk, hogy a vizsgán már igen nehéz lesz koncentrálni és összeszedni mindazt, amit éjszakákon át igyekeztünk magunkba tömni.
  • Ha a munka mellett nem törődünk eleget a családdal, vagy velünk nem törődnek eleget, akkor nem igazán lesz boldog családi életünk.

Azt hiszem, látszik, hogy mi is a helyzet.

Jó adni, de mellette legalább annyit kell kapnunk is, hogy sokáig jól érezzük magunkat a bőrünkben. A kettőnek egyensúlyban kell lennie.

Soha nem vezet jóra, ha felborul az egyensúly. Ha csak adunk, de nem kapunk, az legalább annyira rossz, mintha csak kapunk, anélkül, hogy adnánk is. Figyeljünk hát oda arra, hogy adjunk és kapjunk is. Tartsuk fenn az egyensúlyt és boldogabbak, sikeresebbek leszünk. És legfőképpen ne feledjük, hogy mindez igaz a pénzre is.

A pénzügyekben az egyensúly fenntartása az egyik kulcs a gazdagsághoz. Ehhez tervezni kell a pénzünkkel. Ebben partner a Pelfee.

Regisztrálj még ma a Pelfee használatára!

Pelfee – a pénztervező, hogy bármit megengedhess magadnak.

[listamester id=”2666″ mode=”js”]