A csoki és a pénz

Emlékszem, még gyerekként feltűnt, hogy míg én azonnal megettem a kapott csokit – nálunk nem volt mindennapos, hogy édességet kaptunk – addig a testvérem sokszor félretette későbbre. Na ennek legtöbbször az lett a vége, hogy mikor az enyém már elfogyott és neki még volt, akkor elkezdtem kérlelni, hogy egy kicsit adjon az övéből. Sokszor kaptam is, de utána mindig jött egy pillanat, amikor elérkezett a “vég”. Nem volt több csoki, dacára minden unszolásnak. Felmerül hát a kérdés: jobb félretenni, gyűjtögetni, vagy csak a mának éljünk?

Pótolható “kincsek”?

Ha már így őszintén feltártam gyerekkori „gyarlóságomat”, a teljes képhez az is hozzátartozik, hogy ma már nem „esek neki” azonnal a kapott csokinak. Hogy miért? Ma már nem tekintem olyan „kincsnek” az édességet, mint gyerekként. Nem azért, mert nem szeretem, hanem azért, mert tudom, hogy amikor akarom, tudom pótolni. Nem másoktól függ, hogy mikor élvezhetem az édes ízeket és mikor nem.

Tehát a kulcs, hogy nem okoz problémát pótolni, ha szükséges. Vagyis mindig az enyém lehet, amikor akarom.

Igen, ez mondjuk egy tábla csokinál még nem olyan nagy kihívás, na de az életben vannak olyan szükségleteink is, amik bizony nem filléres dolgok. Azokat hogyan, miből, mennyi idő alatt tudjuk pótolni? És itt jön a képbe a pénz.

Készüljünk fel a váratlanra

Az élet nem mindig kiszámítható. Váratlan helyzetek bármikor előfordulhatnak. Gondoljunk csak a néhány évvel ezelőtti szokatlan havazásra, amikor járhatatlan utak okoztak komoly fennakadásokat. Ezek olyan előre nem látható helyzetek, melyek nagy kihívás elé állíthatnak bennünket. Annál nagyobb a kihívás, minél kevésbé vagyunk előre felkészülve a váratlan helyzetekre. De hogyan lehet a legjobban felkészülni arra, amiről azt sem tudjuk, hogy mikor érkezik, és azt sem, hogy milyen formában?

A saját „B tervünk”

Mivel nem tudjuk előre, hogy a nehézség mikor és milyen formában kopogtat be az ajtón, úgy kell felkészülünk, hogy a lehető leggyorsabban, legegyszerűbben és a legtöbb helyzetre kéznél legyen a segítség.

Mi lehet hát a megoldás: ingatlan, arany, műtárgyak, pénz?

Ha hosszú távú befektetésekre gondolunk, akkor nem biztos, hogy a bankszámlán lévő gyűjtögetés a legjobb megoldás. De most nem a befektetés a lényeg, hanem a „B terv” egy előre nem látható váratlan helyzetre. Vagyis a “B tervünknek” olyan univerzálisnak kell lennie, ami szinte minden helyzetben gyors segítséget jelent, legyen az egy váratlan betegség, környezeti katasztrófa, vagy éppen üzleti balszerencse.

A „B terv” a váratlan helyzetekre félretett pénz. A pénz az, ami a legkönnyebben, leggyorsabban mobilizálható, ha egy vészhelyzettel kerülünk szembe.

Egy-egy váratlan helyzetben biztos, hogy szükségünk lesz pénzre, mely gyors segítség, hogy minimalizáljuk a veszteséget és gyorsabban talpra álljunk.

Hogyan valósítsuk meg a “B tervet”?

Kezdjünk el tartalékot képezni. Rendszeresen tegyünk félre a bevételekből, még ha csak kis összeget is tudunk egyszerre nélkülözni a mindennapi kiadásoknál.

Egy idő után már jelentős összeg áll rendelkezésre, mely a szükség óráiban biztos talajt jelent a lábunk alatt.

Szerencsére váratlan helyzetek nem minden nap adódnak, de amikor igen, akkor annál gyorsabban állunk talpra, minél jobban készültünk rá előre.

A Pelfee segít a pénztervezésben és a tartalék gyűjtésében. A döntés a te kezedben van!

Regisztrálj még ma a Pelfee használatára!

Pelfee – az online pénztervező szoftver, hogy bármit megengedhess magadnak.

[listamester id=”2666″ mode=”js”]