Vásárlási láz – a 21. század mumusa?

Az egyre szaporodó bevásárló központok, webshopok arra ösztönöznek bennünket, hogy vásároljunk, vásároljunk és vásároljunk. Elég általános, hogy többet vásárolunk, mint amire valóban szükségünk van. Persze a legtöbbször mindezt úgy tesszük, hogy azt gondoljuk, valóban szükség van az adott termékre. Vásárolunk, ha boldogok vagyunk, mert megérdemeljük. Vásárolunk, ha szomorúak vagyunk, mert megérdemlünk egy kis örömöt. Van, aki a divatcikkeket, ruhákat, cipőket, műszaki kütyüket, de olyan is, aki az élelmiszert tekinti örömforrásnak.

Szükség vagy örömforrás?

A vásárlás szükség vagy örömforrás? Netán mindkettő?

Azt bátran kijelenthetjük, hogy a vásárlás a szükségletek kielégítéséhez nélkülözhetetlen. Időnként persze fel-felbukkan valaki, aki elkötelezett az önellátó élet mellett, de valljuk be őszintén, hogy a 21. században nem ez az, ami tömeges megoldásként működhet. Szóval marad az áruk bolti cseréje: a vásárlás. Egyértelműen szükséges dolog, hiszen e nélkül nem lenne mit ennünk, hogy a többiről már ne is beszéljünk.

Ugyanakkor biztos, hogy mindenki számára jelent valamennyi örömöt is, kinek kevesebbet, kinek többet. Akármennyire is tiltakozik valaki ez ellen, biztosan volt már egy-egy olyan pillanat az életében, amikor valami vágyott dolog megvásárlása után némi örömöt érzett. És ezzel sincs semmi baj, mármint azzal, ha a vásárlás örömöt is okoz. Hiszen milyen lenne az élet, ha a szükséges dolgok elvégzése soha semmilyen örömöt nem okozna? Azt hiszem elég sötét.

Hol itt a probléma?

No igen, ha a vásárlást nem lehet kihagyni az életünkből és egyébként még örömöt is tud okozni, akkor hol itt a probléma?

A probléma az egyensúly felborulásakor merül fel. Vagyis, amikor többet vásárolunk, mint kellene, mert ezzel akarunk pótolni valamit. Mert ez az, ami a vezető örömforrássá válik. Amikor már igen közel áll a szenvedélyhez. Amikor az örömöt egy cseppnyi bűntudat követi, mert lehet, hogy mégsem kellett volna megvenni azt a valamit. Amikor olyan tárgyakkal vesszük körbe magunkat, amit valójában soha nem használunk, mindezt csak azért, mert okozott egy pillanatnyi jó érzést, amikor megvettük. Lehet, hogy a ruhásszekrényben vannak felesleges darabok, vagy éppen az ötödik csavarhúzó lenne nélkülözhető, de az is lehet, hogy a hűtő, vagy a kamra van tele olyannal, amit később ki kell majd dobni, mert nem fogyott el időben.

A probléma tehát a felesleges vásárlás, a felesleges pénzköltés.

Hogyan előzzük meg a problémát?

  • Üzlet kerülés

Egy ideig el lehet kerülni az üzleteket, hogy véletlenül se essünk kísértésbe. Ez hosszú távon nem igazán működik, mert előbb-utóbb tényleg szükség lesz valamire, amiért el kell menni a boltba.

  • Bevásárló lista

Jó módszer a bevásárló lista készítése, mert segít a valódi „célpontokra”, azaz a ténylegesen szükséges árukra koncentrálni. Így megelőzhető, hogy egy-egy bevásárlás alkalmával olyan is a kosárba kerüljön, amire nincs szükség.

  • Pénztervezés

A pénzünk megfelelő irányítása is ott van megoldásként. Ez a legátfogóbb mind közül, hiszen, ha látjuk, hogy mennyi pénzünk van, és az előre szét van osztva a megfelelő dolgokra, akkor sokkal kisebb lesz a kísértés, hogy olyanra költsük el, amire nem kellene. De ennél tovább is megy a történet, hiszen a pénztervezés helyes kivitelezése már önmagában is elégedettséget és örömet okoz. Így nincs szükség csak azért shopping túrára indulni, hogy legyen némi örömünk.

A pénztervezés 21. századi eszköze a Pelfee. Használd és hamarosan észreveszed majd, hogy mennyi minden mást is megengedhetsz magadnak.

Regisztrálj még ma a Pelfee használatára!

Pelfee – az online pénztervező szoftver, hogy bármit megengedhess magadnak.

[listamester id=”2666″ mode=”js”]