Hogyan tegyünk félre?

Mit tegyünk, hogy szükség esetén legyen olyan pénz, amit segítségül hívhatunk? Hogyan legyen spórolt pénzünk? Mi a megoldás?

Ha megkérdezzük az embereket, a legtöbben azt mondják, hogy fontos, hogy legyen félretett pénzünk a váratlan, vagy nehéz helyzetekre. Mégis sokan vannak, akiknek nincs olyan megtakarításuk, mely kisegítheti őket a bajban. Félretenni nem könnyű, mert mindig van olyan dolog, amire elkölthetjük a pénzünket. Sőt, mindig többet tudnánk költeni, mint amennyi éppen a rendelkezésünkre áll, így azonnal úgy gondoljuk, hogy félretenni már biztosan nem lehet.

A kulcs: a szilárd elhatározás

A szólások, mondások a megfigyelt, megtapasztalt élethelyzetekből születtek. Biztosan hallottad már, hogy „a baj nem jár egyedül”. No, azért ne gondoljuk, hogy ez egy mindig beteljesülő arany igazság, de ami igaz az igaz, időnként egyszerre több nehézséggel is szembe kell nézni az életben. És annál könnyebben tudjuk ezt megtenni, minél inkább felkészültek vagyunk. Ebben segít a megtakarítás, a félretett pénz. A lényege, hogy az ember biztonságban érezze magát.

Félretenni csak egyféleképpen lehet: szilárd elhatározással, hogy ha törik, ha szakad, akkor sem költjük el azt az adott összeget.

Az szinte mindegy is, hogy mennyi az az összeg, amit félreteszünk. Persze minél több, annál gyorsabban lesz egy ténylegesen biztonságot nyújtó tartalékunk. De akármilyen hihetetlenül is hangzik, nem az egy-egy alkalommal félretett összeg nagysága a legfontosabb.

Hogyan kezdjünk hozzá?

A nagy kérdés az, hogy hogyan is kezdjünk hozzá? Hogyan tegyünk félre, ha minden fillérre szükség van? Ilyenkor kissé „luxus”-nak tűnhet, ha valamit csak úgy félreteszünk, mikor éppen lenne hasznos helye. Ekkor kell egy kicsit alakítanunk a saját nézőpontunkon.

Félretenni ugyanis nem luxus, hanem létszükséglet. Az élet nem habos torta, időnként szembe kell néznünk nehéz helyzetekkel, melyek anyagilag is kihívást jelentenek. Mindenki életében van egy-egy ilyen kihívás. És ezekben a pillanatokban ténylegesen érezni fogjuk, hogy a félretett összeg valóban létszükséglet. A lényeg tehát, hogy erre ugyanúgy szükség van, mint az ételre, a ruhára, a fedélre a fejünk felett. Kezdjünk hát el gondoskodni róla.

Nem kell egyszerre nagy összegekre gondolni. Akármennyivel kezdheted, de mindig tekintsd létszükségletnek, olyannak, ami nem maradhat el. Egy idő után már olyan összeg lesz félretéve, ami valóban kihúzhat egy pácból.

Ne költsd el!

Még egy fontos szabály. Ne engedj a kísértésnek, hogy a félretett összeget elköltsd valami olyanra, ami szigorúan nézve nem vészhelyzet.

Legyél szigorú magadhoz, és tényleg csak akkor nyúlj hozzá, ha már semmilyen más lehetőség nincs, ha valódi vészhelyzet áll fenn.

A megtakarításokban segítségedre lehet a Pelfee – a pénztervező szoftver, hogy bármit megengedhess magadnak.

Regisztrálj még ma a Pelfee használatára!

[listamester id=”2666″ mode=”js”]